La Direcció General de Joventut (DGJ) obre les preinscripcions a un total de 1.287 places per a 63 camps de treball que organitza aquest estiu a Catalunya.
Els camps de treball organitzats per la DGJ són gestionats i desenvolupats a través d’associacions d’educació en el lleure, entitats i fundacions sense ànim de lucre i amb la complicitat del món local que els acull. Consten d’una estada de quinze dies per a joves voluntaris que participen desinteressadament en un projecte de millora de caire mediambiental, acció social, recuperació del patrimoni arquitectònic o intercanvi cultural.
Els joves catalans d’entre 14 i 29 anys interessats en participar-hi poden fer la seva preinscripció a través d’aquest web fins el proper 9 d’abril. L’adjudicació de les places es farà mitjançant un sorteig públic davant notari, que tindrà lloc el proper 12 d’abril.
Camps de treball a Catalunya, per a joves catalans i d’arreu del món
Del total de 63 camps que s’ofereixen a Catalunya, 44 són per a joves catalans, 3 són d’intercanvi per a joves de tot l’estat i 16 són camps d’abast internacional. Per tipologies, els més nombrosos són els relacionats amb el medi ambient (20), seguits dels d’arqueologia (14), patrimoni (12), medi ambient i social (4), medi ambient i patrimoni (3), cultura (3), social (2), medi ambient i territori (1), medi ambient i cultura (1), patrimoni i cultura (1), social i cultura (1) i art (1).
Camps de treball a Catalunya per a joves catalans (44 camps amb 903 places). Aquesta modalitat concentra el gruix de l’oferta i de les novetats d’aquest 2019, amb 10 propostes inèdites. Alguns d’aquests camps de treball nous són:
“Guerra civil: entre refugis i trinxeres al Pallars Jussà” (La Pobla de Segur, Pallars Jussà). Els participants senyalitzaran els cinc refugis soterrats de la Pobla de Segur -força desconeguts- amb informacions sobre el seu moment històric, la construcció o l’experiència de persones que en van fer ús. També netejaran i adequaran camins de guerra i de les trinxeres de Sant Corneli, a Aramunt (Conca de Dalt).
“Més enllà de la vinya: el llegat de pedra seca” (Subirats, Alt Penedès). Els joves restauraran els marges de pedra seca d’Ordal, faran feines de manteniment de les restes de trinxeres de la Guerra Civil, construiran vedrunes per a conills de bosc i col·locaran caixes niu, entre d’altres activitats.
“Tocats per la tramuntana: gestió de la biodiversitat al Cap de Creus” (La Selva de Mar, Alt Empordà). Els integrants del camp retiraran exemplars d’espècies invasores de flora a la zona del Far de Sarnella, sensibilitzaran els veïns i passejants mitjançant tríptics i explicacions de la fragilitat de la flora autòctona, adequaran el camí dels Gatiens, restauraran murs de pedra seca dels entorns de La Selva de Mar i recolliran residus de les cales Tavallera, Tamariu i Fornells.
“Tarragona sota terra” (Tarragona, Tarragonès). Els joves netejaran els murs històrics romans i rebaixaran els nivells del terra que els envolten. També faran inventaris de les restes arquitectòniques i d’ús domèstic que hi ha als refugis antiaeris de la Guerra Civil mitjançant fotos, dibuixos i descripcions tècniques.
“Fent Via a Bot” (Bot, Terra Alta). Les tasques consistiran en netejar la superfície i talussos que hi ha a banda i banda de la Via Verda, en el tram entre l’antiga Estació de Bot i el primer pas elevat en direcció Tortosa. Així mateix, els voluntaris també faran rases per a evacuar l’aigua de pluja i reforçaran l’enllumenat públic.
Camps de treball a Catalunya per a joves procedents d’altres comunitats autònomes (3 camps de treball amb 63 places):
A Catalunya s’organitzen tres camps de treball en què hi participen joves catalans i joves procedents d’altres llocs de l’Estat, d’acord amb intercanvis de places entre Catalunya i les comunitats autònomes. Són els següents:
“Construcció tradicional: pedra seca a la vora de l’Ebre” (Riba-roja d’Ebre, Ribera d’Ebre). Es faran feines de manteniment i enjardinament de la façana fluvial, es condicionarà el camí que mena al riu amb la construcció de marges de pedra seca, es donarà a conèixer la diversitat d’espècies de la zona i es compartirà informació amb la gent de totes les edats del poble.
“Trencant barreres” (Barcelona, Barcelonès). Col·laboració en activitats de lleure i sortides lúdiques amb persones amb discapacitat intel·lectual. També es millorarà la infraestructura de la seu d’Aspasim i es confeccionaran jocs adaptats i altres recursos de comunicació.
“Construcció de jocs mitjançant la bioconstrucció al pla del Bosquet” (Cervera, Segarra). Es millorarà i condicionarà la zona del Bosquet situat al costat de l’escola de les Savines amb accions com ara la bioconstrucció d’un cobert de jocs amb fang i palla o l’adequació d’un sorral per a nens i nenes.
Camps de treball a Catalunya per a joves de la resta del món (16 camps de treball i 321 places):
A Catalunya s’organitzen un total de 16 camps de treball oberts també a participants joves estrangers d’arreu del món. Les quatre novetats per aquest estiu són:
“Estany de Sils: management and restauration of protected catalan wetlands” (Riudarenes, La Selva). Les tasques dels joves consistiran en millorar els elements d’interpretació de l’Espai Natural dels Estanys de Sils i en difondre la biodiversitat característica d’aquestes zones humides, entre d’altres.
“Castelló’19” (Castelló de Farfanya, La Noguera). Els participants faran feines de neteja i recuperació de l’ecosistema autòcton de la llera del riu Farfanya, participaran en activitats culturals organitzades per associacions del poble i faran diverses excursions de descoberta per la comarca.
“Cal Massó: art, music and movement” (Reus, Baix Camp). L’objectiu del camp de treball és que els joves es converteixin en creadors i intèrprets d’una proposta de work in progress relacionada amb la música i la dansa, en el marc del Centre d’Art Contemporani Cal Massó.
“Mediterranean amfibis” (L’Ampolla, Baix Ebre). Els voluntaris eliminaran vegetació i espècies al·lòctones de la Bassa de Fornós i construiran una bassa d’argila adjacent com a hàbitat i reproducció d’amfibis (granotes, gripaus i tritons).
Col·laboració amb altres camps organitzats fora de Catalunya
La DGJ també ofereix enguany 105 places en camps de treball organitzats en altres llocs de l’Estat, repartides en 60 camps de treball (19 al País Valencià, 13 a Galícia, 12 a Andalusia, 11 a Madrid, 7 a les Illes Balears, 6 a les Illes Canàries, a Aragó i a Navarra, 5 al País Basc i a Castella la Manxa, 4 a la Rioja, a Cantàbria i a Extremadura, 2 a Castella Lleó i 1 a Ceuta).
Així mateix, els joves catalans també tenen l’opció de participar als camps de treball d’intercanvi internacional organitzats arreu del món per part de diferents organismes i associacions.