A través de la cartera de serveis, la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil (XNEJ), ofereix tallers i xerrades dirigides a persones joves. Amb aquesta proposta, Joventut impulsa els serveis de la XNEJ per reforçar-ne la dinamització en l’àmbit de l’emancipació juvenil. Aquesta iniciativa, dirigida als punts d’informació juvenil (PIJ) i a les oficines joves (OJ) de la XNEJ, pren per objectiu que puguin oferir una varietat d’activitats formatives a les persones joves que fan ús dels seus serveis.
Els tallers i xerrades que s’ofereixen fan referència a les següents temàtiques: educació, habitatge, mobilitat internacional, salut i treball. Al llarg del 2024, a través de l’Oficina Jove de l’Anoia, s’han dut a terme tallers i xerrades de tots els àmbits a diferents municipis de la comarca fent un total de 7 tallers.
Pel que fa a l’àmbit educatiu, es van realitzar dues xerrades presencials. Una d’elles va tenir lloc a Masquefa, mentre que l’altra es va dur a terme a Òdena. A Masquefa la xerrada “EL REPTE DE TRIAR: autoconeixement i autonomia en la presa de decisions” va realitzar-se el 9 d’abril i, la xerrada d’Òdena del 12 de desembre prenia per títol “ESTUDIEM? Activitat pràctica per a l’adquisició i millora de les tècniques d’estudi”. En aquestes sessions, els i les joves van treballar aspectes relacionats amb el seu creixement acadèmic i personal, així com eines per potenciar el seu desenvolupament en aquests àmbits.
En relació amb la mobilitat, es va organitzar una activitat en format online a través de l’instagram de l’Oficina Jove de l’Anoia el 23 de maig. Aquesta sessió va permetre a les joves explorar el voluntariat internacional de curta i llarga durada.
Pel que fa a la temàtica d’habitatge, es van dur a terme dues activitats virtuals. Una d’elles, organitzada per l’Oficina Jove de l’Anoia el 19 de desembre, “La revisió del contracte de Lloguer. Cerquem clàusules abusives”, va permetre al jovent conèixer els aspectes a tenir en compte per signar un contracte de lloguer d’habitatge amb seguretat i saber identificar les clàusules abusives. L’altra, promoguda per Igualada i realitzada el 26 d’abril, es va centrar en els ajuts al lloguer i accés a l’Habitatge Públic.
En l’àmbit de la salut, es va realitzar un taller presencial a Igualada el 14 de maig. Aquest taller anomenat “Em comprenc, eines per a quan arriben l’angoixa i l’estrès” va oferir a les persones participants un espai on adquirir eines per a millorar-ne la gestió emocional per transformar la vivència en un aprenentatge.
Finalment, dins l’àmbit laboral, es va dur a terme una xerrada a Vilanova del Camí. Aquesta xerrada, “La meva primera feina”, va tenir lloc el 20 de desembre i va proporcionar al públic destinatari eines per trobar la primera feina, reflexionar sobre la importància de la xarxa de contactes i conèixer els tipus de feines i contractes més comunes.